Τι είναι αλωπεκια;               

 

 Η τριχόπτωση, επίσης γνωστή ως αλωπεκία ή φαλάκρα, αναφέρεται σε μια απώλεια των τριχών από μέρος της κεφαλής ή του σώματος. Τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε στο τριχωτό της κεφαλής. Η βαρύτητα της τριχόπτωσης μπορεί να ποικίλλει από μια μικρή περιοχή στο κεφάλι μέχρι και να καταλαμβάνει ολόκληρο το σώμα. Συνήθως δεν υπάρχει φλεγμονή ή ουλοποίηση. Η τριχόπτωση σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί σοβαρό ψυχολογικό στρές. Οι συχνότεροι τύποι περιλαμβάνουν: ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία, γυναικείου τύπου ανδρογενετική αλωπεκία, γυροειδής αλωπεκία, και διάχυτη αλωπεκία. Η αιτία της απώλειας τρίχας στην ανδρογεννητική αλωπεκία είναι ένας συνδυασμός κληρονομικότητας και ανδρικών ορμονών, η αιτία της γυναικείας τριχόπτωσης είναι ασαφής, η αιτία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι αυτοάνοση, και η αιτία της διάχυτης αλωπεκίας είναι συνήθως ένα σωματικά ή ψυχολογικά αγχωτικό γεγονός . Η διάχυτη αλωπεκία είναι πολύ συχνή μετά την εγκυμοσύνη. Λιγότερο συχνές αιτίες της τριχόπτωσης χωρίς φλεγμονή ή ουλές περιλαμβάνουν το τράβηγμα των μαλλιών, ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων της χημειοθεραπείας, το HIV / AIDS, ο υποθυρεοειδισμός, και ο υποσιτισμός συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας σιδήρου. Αιτίες της τριχόπτωσης που εμφανίζεται με ουλές ή φλεγμονή περιλαμβάνουν τη μυκητιασική λοίμωξη, τον ερυθηματώδη λύκο, την ακτινοθεραπεία, και την σαρκοείδωση. Η θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί απλά να περιλαμβάνει την αποδοχή της κατάστασης. Θεραπευτικά μπορεί να δοκιμαστει φαρμακευτική αγώγη με μινοξιδίλη ή φιναστερίδη, και η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις στεροειδών στην πληγείσα περιοχή αλλά αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά για να είναι αποτελεσματικές. Η τριχόπτωση είναι ένα κοινό πρόβλημα, σην ηλικία των 50 επηρεάζει περίπου το ήμισυ των ανδρών και το ένα τέταρτο των γυναικών. Περίπου 2% του πληθυσμού αναπτύσσει γυροειδή αλωπεκία κάποια στιγμή.Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών σε μπαλώματα συνήθως σε κυκλικά σχέδια, πιτυρίδα, δερματικές βλάβες και ουλές. Η γυροειδής αλωπεκία (ήπια - μέση) προκαλεί  τριχόπτωση συνήθως σε ασυνήθιστες περιοχές π.χ. φρύδια, πίσω μέρος του κεφαλιού ή επάνω από τα αυτιά όπου συνήθως η ανδρική φαλάκρα δεν την επηρεάζει. Στην απώλεια μαλλιών ανδρογεννητικού τύπου, η απώλεια και λέπτυνση ξεκινούν από τους κροτάφους και το στέμμα και είτε μενει στάσιμη είτε προχωρά προς τα πίσω. Στον γυναίκειο τύπο η τριχόπτωση εμφανίζεται στη μετωπιαία και βρεγματική χώρα. Οι άνθρωποι έχουν μεταξύ 100.000 και 150.000 τρίχες στο κεφάλι τους. Κατά μέσο όρο χάνονται 100 τρίχες καθημερινά, για να διατηρηθεί ένας φυσιολογικός όγκος, τα μαλλιά θα πρέπει να αντικαθίστανται  με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο χάνoνται. Τα πρώτα σημάδια της αραίωση των μαλλιών είναι συχνά περισσότερες τρίχες στην βούρτσα μετά το βούρτσισμα ή στη λεκάνη μετά το λούσιμο.

 

Δερματικές παθήσεις Η  κυστική ακμή προκαλείται από τις ίδιες ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούν τριχόπτωση, και σχετίζεται με την παραγωγή διϋδροτεστοστερόνης. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία μια υπερβολική ποσότητα σμήγματος παράγεται και συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής  είναι επίσης ένα σύμπτωμα ορμονικών ανισορροπιών, όπως είναι ένα υπερβολικά λιπαρό ή ξηρό δέρμα της κεφαλής. Και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν αραίωση των μαλλιών. Ψυχολογικός παράγοντας Η αραίωση των μαλλιών και φαλάκρα προκαλούν ψυχολογικό στρες λόγω της επίδρασής τους στην εμφάνιση. Τα μαλλιά θεωρούνται ένα σημαντικό μέρος της συνολικής ταυτότητας: ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητα και την ελκυστικότητα. Οι άνδρες συνδέουν τα πλούσια μαλλιά με τη νιότη και σθένος. Η τριχόπτωση που προκαλείται από χημειοθεραπεία προκαλεί μη αναστρέψειμες αλλαγές στην αυτο-αντίληψη  για την εικόνα μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ασθενείς δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους (Alexithymia) και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην αποφυγή οικογενειακών διαφορών.

 

Ανδρογενετικού τύπου  Αλωπεκία

 

Το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας στους άνδρες. Τα μαλλιά υποχωρούν από τις πλάγιες πλευρές του μετώπου και / ή αραιώνουν και στην περιοχή που είναι γνωστή ως «κορυφή». Όσο προχωράει η πάθηση γίνονται πιο έντονες, έως ότου τελικά συναντηθούν, αφήνοντας ένα  δακτύλιο μαλλιών γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σχήματος πετάλου. Η συχνότητα της φαλάκρας διαφέρει από πληθυσμό σε πληθυσμό και βασίζεται σε γενετικό υπόβαθρο. Περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες θα έχουν αισθητή απώλεια μαλλιών από την ηλικία των 30 ετών, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε δύο στους τρεις άνδρες από την ηλικία 60. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ΑΑ μπορεί να αρχίσει ήδη από την ηλικία 12. Το πιο πιθανό είναι ότι πολλαπλά γονίδια συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ΑΑ, το πιο σημαντικό από τα οποία φαίνεται να είναι το γονίδιο ανδρογόνων υποδοχέων, που βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ (που κληρονομείται από τη μητέρα). Στο παρελθόν πίστευαν ότι η φαλάκρα κληρονομείται από τον παππού της μητέρας. Ενώ υπάρχει κάποια βάση για αυτή την πεποίθηση, τώρα γνωστό ότι και οι δύο γονείς συμβάλλουν στην πιθανότητα τριχόπτωσης. Ο δε εκλυτικός παράγοντας είναι η ορμόνη διυδροτεστοστερόνη.

 

Άλλα αίτια αλωπεκίας περιλαμβάνουν:

 

Λοιμώξεις

 

Κυτταρίτιδα, θυλακίτιδα, δερματοφυτία, Συφιλή.

 

Φάρμακα

 

Αντιυπερτασικά, αντιμυκητιασικά, αντισυλληπτικά,  φάρμακα για την καρδια, τη χοληστερίνη, το σάκχαρο,  στεροειδή, χημειοθεραπευτικά.

 

Τραυματισμός

 

Έντονη έλξη των μαλλιών σε άτομα με αλογοουρές προκαλεί αλωπεκία, το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το έντονο  βούρτσισμα το δυνατό μασάζ της κεφαλής κ.τ.λ..

Τριχοτιλομανία είναι η απώλεια των μαλλιών που προκαλείται από ψυχαναγκαστικό τράβηγμα και σπάσιμο των τριχών. Η έναρξη αυτής της διαταραχής είναι στηνν εφηβείας και συνήθως συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή. Λόγω της συνεχούς εκρίζωσης των μαλλιών, μπορει να προκληθεί αλωπεκία.

Τραύματα όπως ο τοκετός, μείζων χειρουργική επέμβαση, δηλητηρίαση, και έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση απώλειας μαλλιών γνωστή ως διάχυτη αλωπεκία, στην οποία ένας μεγάλος αριθμός των τριχών εισέρχεται στην φάση ηρεμίας την ίδια στιγμή, προκαλώντας απόπτωση και επακόλουθη αραίωση. Η κατάσταση παρουσιάζει επίσης ως παρενέργεια της χημειοθεραπείας . Όταν η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται στο κεφάλι για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων, μπορεί να προκαλέσει φαλάκρα των ακτινοβολημένων περιοχών.

 

Άλλες αιτίες

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών σε απλά μία θέση μέχρι και σε κάθε τρίχα σε ολόκληρο το σώμα . Αν και πιστεύεται ότι προκαλείται από θύλακες των τριχών που καθίστανται αδρανείς, το τι προκαλεί τη γυροειδή αλωπεκία δεν είναι ακόμα γνωστό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ίδια η κατάσταση διορθώνει από μόνη της , αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής  ή σε ολόκληρο το σώμα.

Εντοπισμένη ή διάχυτη απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ουλώδη αλωπεκία (ερυθηματώδης λύκος, ομαλός λειχήνας, αποψιλωτική θυλακίτιδα, φυγόκεντρος ουλώδης αλωπεκία, μετεμμηνοπαυσιακή μετωπική ίνωδης αλωπεκία, κλπ). Όγκοι και αποφύσεις του δέρματος επίσης επάγουν αλωπεκία (σμηγματογόνος σπίλος, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα).

Ο υποθυρεοειδισμός και οι παρενέργειες των σχετικών φαρμάκων του μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών στη μετωπιαία χώρα, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός  μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, στη βρεγματική χώρα.

Προσωρινή απώλεια των μαλλιών μπορεί να συμβεί σε περιοχές όπου σμηγματογόνες κύστεις είναι παρούσες για μεγάλο χρονικό διάστημα (συνήθως μία έως αρκετές εβδομάδες).

 

Διάγνωση

 

alopekia5Η διάγνωση της αιτιολογίος γίνεται πάντα στον εξειδικευμένο δερματολόγο. Ανάλογα το περιστατικό μπορεί η διάγνωση να βασίζεται μόνον στην κλινική εικόνα, και το ιστορικό, να χρειαζεται να γίνει τριχοσκόπιση, τριχοριζόγραμμα ή και βιοψία δέρματος του τριχωτου.

 

          

 

Η Θεραπεία

 

 

Φάρμακα

 

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει περιορισμένη επιτυχία. Τρία φάρμακα μπορούν να περιορίσουν κυρίως παρά να αναστρέψουν την ανδρογεννητική αλωπεκία. Η φιναστερίδη, η δουταστερίδη και η μινοξιδίλη. Και στα τρία φάρμακα το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο μόλις διακοπεί η θεραπεία. Διηθήσεις ορτικοστεροειδών με  ενέσεις στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία γυροειδής αλωπεκία. Αυτό το είδος της θεραπείας επαναλαμβάνεται σε μηνιαία βάση. Προφορική χάπια για την εκτενή απώλεια μαλλιών μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη  γυροειδή αλωπεκία. Η ανοσοκατασταλτική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι αναστρέφει προσωρινά τη γυροειδή αλωπεκία, έχει όμως παρενέργειες.

Από του στόματος αντισυλληπτικά ή αντιανδρογόνα όπως σπειρονολακτόνη και φλουταμίδη,μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την γυναικεία τριχόπτωση που σχετίζεται με υπερανδρογοναιμία.

 

Χειρουργική

 

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική μέθοδος που μπορεί να διορθώσει την ανδρογεννητική αλωπεκία. Στη μεταμόσχευση μαλλιών στην ουσία γίνεται μία ανακατανομή των εναπομείναντων τριχών του τριχωτού, και αυτή πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Κύριος στόχος της μεταμόσχευσης είναι το φυσικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν κάνει από μόνο του μία μεταμόσχευση επιτυχημένη. Η μεταμόσχευση πρέπει να εξασφαλίζει ότι, 1) όταν η διαδικασία της απώλιας μαλλιών συνεχίσει τα μόνιμα πλέον μαλλιά που έχουν τοποθετηθεί  στην περιοχή της φαλάκρας θα συνεχίζουν να δίνουν μία φυσική εικόνα, 2 όταν η διαδικασία της απώλιας μαλλιών συνεχίσει, θα έχουν απομείνει τρίχες στη δότρια περιοχή για μία δεύτερη ή και τρίτη μεταμόσχευση. Οι  μέθοδοι FUT και FUE είναι και οι δύο εξίσου επίκαιροι και ανάλογα το περιστατικό απαραίτητοι, καθώς και οι δύο έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μικροπαραλλαγες που διαφημίζονται ως άλλοι μέθοδοι δεν υπάρχουν. Scalp reduction: χειρουργική μέθοδος σμίκρυνσης της φαλάκρας στην κορυφή του τριχωτου της κεφαλής, έτσι ωστε να μην χρησιμοποιηθούν τρίχες για ένα τμήμα που δεν είναι ορατό από μπροστά.