Τι είναι τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νοσήμα. Η χρήση προφυλακτικού δεν αποκλείει την μετάδοση του ιού, 50% των ενεργών σεξουαλικά ατόμων θα προσβληθεί κάποια στιγμή από τον ιό HPV.Τα κονδυλώματα θα εμφανιστούν σε μόλις 10% αυτών, καθώς ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση.
Οι HPV ιοί 16,18,31,45 θεωρούνται υψηλότατου κινδύνου υπότυποι που ευθύνονται για διάφορες δυσπλασίες, και κυρίως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ οι ιοί χαμηλού κινδύνου και που ευθύνονται κυρίως για τα κονδυλώματα είναι οι HPV 6, 11, 42, και 44.
Οι τύποι HPV6 & HPV11 ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων.
Αν και τα κονδυλώματα μπορούμε να τα αφαιρέσουμε από την πάσχουσα περιοχή, ο ιός HPV παραμένει στον οργανισμό για πάντα.

 

Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες εμφανίζονται στην περιοχή του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στην ουρήθρα και πιο σπάνια στην ουροδόχο κύστη. Οι αιτίες που βοηθούν τα κονδυλώματα να αναπτυχθούν είναι οι λοίμωξεις, οι κολπικές εκκρίσεις και η εγκυμοσύνη. Στην εγκυμοσύνη τα κονδυλώματα μπορούν να εξαπλωθούν πολύ εύκολα.
Στους άνδρες εμφανίζονται στη βάλανο, στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφήβαιο, στην ακροποσθία, και στην ουρήθρα. Οι αιτίες που βοηθούν τα οξυτενή κονδυλώματα να αναπτυχθούν είναι η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η ουρηθρίτιδα, η φίμωση, η ανοσοκαταστολή (π.χ. HIV λοίμωξη) και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Τα κονδυλώματα δεν προκαλούν ενοχλήσεις και γι’ αυτό μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή, είναι ροζ ή στο χρώμα του δέρματος σπανιότερα καφέ, μαλακά με ομαλή, ή μυρμηκιώδη επιφάνεια και βάση ευρεία ή μισχωτή. Μεταφέρονται από την μία περιοχή στην άλλη και μπορούν να συνενώνονται σε μεγαλύτερες βλάβες.
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται και στην περιοχή του πρωκτού, και στον φάρυγγα.
Πέρα από τα κονδυλώματα, οι λοιμώξεις με τους ιούς hpv υψηλού κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινικές βλάβες σε άνδρες και γυναίκες. 
Οι βλάβες αυτές συχνά απαντώνται μαζί με τις βλάβες των κονδυλωμάτων και σε σημαντικό ποσοστό μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο στις αντίστοιχες περιοχές.
Μία γυναίκα που εμφάνισε κονδυλώματα δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ήπιες επιπλοκές των κονδυλωμάτων είναι η δημιουργία διαβρώσεων και τραυμάτων στο δέρμα και τους βλενογόννους, η αιμορραγία, η φλεγμονή, καθώς και προβλήματα κατά την ούρηση και την αφόδευση. Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από την λοίμωξη με τον ιό HPV.
Σοβαρές επιπλοκές κονδυλωμάτων: η τεράστια αύξηση του μεγέθους αυτών (γιγάντια κονδυλώματα), οι προκαρκινικές βλάβες, και κακοήθη νεοπλάσματα της περιοχής των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, ακόμη και του εντέρου.

Πρόληψη

Ο μοναδικός τρόπος πρόληψης των κονδυλωμάτων είναι η μονογαμία, κάθώς ούτε και η χρήση προφυλακτικού προστατεύει πλήρως από τον ιό ΗPV. Η περιτομή στους άνδρες βοηθά σημαντικά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού αλλά και των πιθανοτήτων μόλυνσης από αυτόν.Επίσης υπάρχουν δύο εμβόλια για τους HPV ιούς. Το Gardasil είναι ειδικό για τους HPV16, 18, 6, 11. Το Cervarix προστατεύει από τους 16,18 που είναι υπεύθυνοι για νεοπλασίες και δυσπλασίες τραχήλου μήτρας. Και τα δύο αυτά εμβόλια είναι προληπτικά και όχι θεραπευτικά. Συνιστάται να γίνονται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, ώστε να προστατέψουν αποτελεσματικά από κονδυλώματα και από τις νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας.Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κλινικά από έμπειρο δερματολόγο που θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία.