Η κνίδωση, είναι μία αλλεργική αντίδραση του δέρματος σε κάποιο αίτιο (φάρμακο, τρόφιμο, καλλυντικό .τ.λ.).

 

 Χαρακτηρίζεται απο ένα επηρμένο εξάνθημα (πομφοί) στην επιφάνεια του δέρματος, με έντονη φαγούρα ή καύσο. Οι πομφοί αυτοί, μπορεί να γίνουν μεγαλύτεροι, να εξαπλωθούν, να συνενωθούν, να αλλάξουν σχήμα, και τείνουν όπως εμφανίζονται, έτσι να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες ή λεπτά και να επανεμφανίζονται ήπια και αβλαβής και μπορεί να εξαφανιστεί αυθόρμητα.

 Σε περίπτωση που η αντίδραση είναι σοβαρή, κι επηρεάζει την αναπνοή σας ή υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) στα βλέφαρα ή τα χείλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

 Η κνίδωση, εμφανίζεται είτε με οξεία μορφή (διάρκειας κάτω των 6 εβδομάδων), είτε με χρόνια μορφή (διάρκειας άνω την 6 εβδομάδων, ενδεχομένως και πολλών μηνών).

 Εντοπίζεται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, από το τριχωτό της κεφαλής εώς τα πόδια.

 Υπάρχουν πολλές μορφές κνίδωσης, όπως η κνίδωση από φυσικά αίτια (μηχανικά, θερμικά, ηλιακό φως, νερό, φυτά), η κνίδωση εκ ψύχους, η χολινεργική κνίδωση, η οξεία και χρόνια αλλεργική κνίδωση.

 Η αναζήτηση του αιτίου της κνίδωσης απαιτεί μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του ιατρού κι εκ μέρους τους ασθενούς, κι επειδή η νόσος είναι συνήθως οξεία κι αυτοπεριοριζόμενη στα περισσότερα περιστατικά βοηθάει η λήψη ενός καλού ιστορικού και η κλινική εξέταση.

 Ο δερματολόγος σας, μπορεί να σας συστήσει την διενέργεια επιδερμικών δοκιμασιών (patch tests), εάν το κρίνει απαραίτητο.

 Η θεραπεία συνιστάται σε βασικές απλές οδηγίες που βελτιώνουν τα συμπτώματα σε τοπικές ή/και συστηματικές (αντισταμινικά, κορτιζόνη) θεραπείες, ανάλογα με το πρόβλημα.