Τι είναι ο έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι μια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Τα περισσότερα άτομα που είναι φορείς της νόσου δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και πολλοί ποτέ δεν θα εκδηλώσουν τη νόσο, με τις τυπικές μικρές φουσκάλες. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο, με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και οι εκδηλώσεις είναι όλο και σπανιότερες.  Όταν είναι συμπτωματική, η τυπική εκδήλωση της πρωτογενούς λοίμωξης της γεννητικής περιοχής είναι φλεγμαίνουσες βλατίδες και φλύκταινες στην εξωτερική επιφάνεια των γεννητικών οργάνων. Συνήθως εμφανίζονται 4-7 ημέρες μετά τη πρώτη σεξουαλική έκθεση στον HSV. Ο ιός του απλού έρπητα HSV έχει ταξινομηθεί σε δύο διακριτές κατηγορίες, HSV-1 και HSV-2. Ο υπότυπος HSV-1 προκαλεί περίπου το ένα έκτο των λοιμώξεων στη γεννητική περιοχή, και τα υπόλοιπα  περιστατικά οφείλονται στον  HSV-2.

Έρπης γεννητικών οργάνων – Κλινική εικόνα

Στους άνδρες, οι βλάβες συμβαίνουν στη βάλανο του πέους, στο σώμα του πέους ή σε άλλα μέρη της περιοχής των γεννητικών οργάνων, στην εσωτερική επιφάνεια των  μηρών, στους γλουτούς, ή τον πρωκτό. Στις γυναίκες, οι βλάβες εμφανίζονται πάνω ή κοντά στην ηβική περιοχή, στην κλειτορίδα ή σε άλλα μέρη του αιδοίου, τους γλουτούς ή τον πρωκτό. Άλλα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, κνησμό, και καύσο. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι η έκκριση από το πέος ή τον κόλπο, πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς (μυαλγία), διόγκωση των λεμφαδένων και αδιαθεσία. Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν επιπλέον συμπτώματα που περιλαμβάνουν επώδυνη ούρηση (δυσουρία) και τραχηλίτιδα. Η ερπητική πρωκτίτιδα (φλεγμονή του πρωκτού και του ορθού) είναι κοινή για τα άτομα που συμμετέχουν στην πρωκτική επαφή. Μετά από 2-3 εβδομάδες, οι υπάρχουσες βλάβες εξελίσσονται σε έλκη και, στη συνέχεια δημιουργείται κρούστα και επουλώνονται οι βλάβες, αν αυτέςείναι  στο βλεννογόνο μπορεί ποτέ να μην σχηματίσουν κρούστα.  

 

Υποτροπές

 

Μετά από περίπου το 80% των πρώτων επεισοδίων έρπη των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από HSV-2, θα υπάρχει τουλάχιστον μία υποτροπή, ενώ το ποσοστό υποτροπής για τον έρπη των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από HSV-1 είναι περίπου 50%. Ο γεννητικός έρπητας που προκαλείται από HSV- 2 επανεμφανίζεται κατά μέσο όρο τέσσερις έως έξι φορές ετησίως, ενώ εκείνος της λοίμωξης από HSV-1 συμβαίνει μόνο μία φορά ετησίως. Άτομα με υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων μπορεί να υποβληθούν σε κατασταλτική αντι-ιική θεραπεία χρησιμοποιώντας ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη ή φαμσικλοβίρη. Η κατασταλτική θεραπεία είναι χρήσιμη σε αυτούς που έχουν τουλάχιστον τέσσερις υποτροπές ανά έτος. Τα άτομα με  χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής θα έχουν επίσης λιγότερες υποτροπές με κατασταλτική θεραπεία. Η κατασταλτική θεραπεία πρέπει να διακόπτεται μετά από μια μέγιστη περίοδο ενός έτους και να επανεκτιμηθεί η συχνότητα υποτροπής.Η διάγνωση γίνεται συνήθως κλινικά μετά από εξέταση από τον δερματολόγο. Επίσης η καλλιέργεια του ιού από υγρό των φυσαλίδων θα δώσει την οριστική διάγνωση. Aιματολογικά μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ύπαρξη αντισωμάτων (δηλ. φορεία του ιού) έναντι του ιού απλού έρπη τύπου Ι (HSV-1) ή τύπου 2 (HSV-2).

 

Έρπης γεννητικών οργάνων - Θεραπεία                                                       

 

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να μεταδοθεί πριν αλλά και μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. <τα αντιικά φάρμακα όμως μπορεί να συντομεύσουν τις εκδηλωσεις. Μεταξύ αυτών των φαρμάκων είναι η ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, και φαμσικλοβίρη. Η ασυκλοβίρη είναι αντιιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ενάντια σε ιούς του έρπητα, τους ιούς της ανεμοβλογιάς ζωστήρα, και οι ιοί Epstein-Barr. Αυτό το φάρμακο μειώνει τον πόνο και τον αριθμό των βλαβών κατά την αρχική εκδήλωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Επιπλέον, μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των υποτροπών. Η βαλασυκλοβίρη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία λοιμώξεων του ιού του έρπητα. Μέσα στον οργανισμό, μετατρέπεται σε ακυκλοβίρη. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και την ταλαιπωρία και κάνει τις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα.