Οι σπίλοι (κοινώς ως ελιές) είναι η καλοήθης συνάθροιση κυττάρων, προερχόμενη από το δέρμα, κι εμφανίζονται φυσιολογικά κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής.

 Συνήθως είναι μικρές καφέ κηλίδες, επίπεδες ή επιμέρνες, κι έχουν στρογγυλό ή επίπεδο σχήμα.

 Με την βοήθεια της δερματοσκόπησης, μίας μεθόδου ανώδυνης κι ακίνδυνης, ο δερματολόγος εξετάζει μία προς μία τις "βλάβες" αυτές, με ειδικό φακό, κι ακολουθώντας κάποιους κανόνες (ABCDE), είναι σε θέση να αξιολογήσει αν πρόκειται περί "ύποπτης" βλάβης.

 Ο έλεγχος των σπίλων, καλό είναι να πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο, πρίν και μετά την έκθεσή μας στον ήλιο, προληπτικά, και άμεσα να εξετάζεται κάθε αλλαγή σε έναν σπίλο, στο χρώμα, στο μέγεθος, εάν ξαφνικά παρουσιαστεί φαγούρα ή αιμορραγία ή και η παρουσία νέων σπίλων.

 

 Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να εξετάζονται:   

Άτομα με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό μελανώματος, άτομα με ατομικό ιστορικό ηλιακού εγκαύματος στην παιδική ή εφηβική ηλικία, άτομα με ανοιχτό φωτότυπο (Ι - ΙΙ), άτομα με γιγαντιαίο συγγενή μελανοκυτταρικό σπίλο και με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων.

© 2016, dermavlachou.gr  Mε την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | σχεδιασμός & ανάπτυξη :MF LOG
  • Y1ND3Fu
  • google
Dr. Vlachou Terpsichori
 
 
 
Η ιατρός Βλάχου Τερψιχόρη εκπαιδεύτηκε κι ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας στο Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός".
                                περισσότερα
Ερμού 28 και Κάτω Πύλης 3, πλατεία ΕΛΤΑ, Χαλκίδα Ευβοίας
Τηλ: +30.22210.23355
                    &
        +30.6948.839.721
Mail: terpsichoriv@yahoo.gr