Οι δερματικές παθήσεις στα παιδιά είναι πολύ κοινές, ενώ η διάγνωσή τους παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες εξαιτίας της δυσκολίας λήψης ιστορικού και συμπτωματολογίας.

 

 Αρκετές δερματοπάθειες, διαφέρουν στα παιδιά κι επιπρόσθετα υπάρχουν κάποιες παθήσεις,που εκδηλώνονται μόνο στην παιδική ηλικία.

 Οι συχνότερες παθήσεις του δέρματος που παρατηρούνται στα παιδιά είναι η ατοπική δερματίτιδα η ακμή, η γυροειδής αλωπεκία, οι μυρμηκιές, η μολυσματική τέρμινθος, η ψωρίαση, τα αιμαγγειώματα και οι συγγενές σπίλοι λεγόμενες "παιδικές ασθένειες" που τείνουν να εξαλειφθούν σήμερα με τον σωστό εμβολιασμό.

 Ιδιαίτερη σημασία, κατέχει η αντιηλιακή  προστασία στα παιδιά και γι' αυτό οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύονται, να διδάσκουν στα παιδιά τους πως να απολαμβάνουν τον ήλιο με ασφάλεια και παράλληλα να επιδέχονται τις ευεργετικές του επιδράσεις.

 Ο ειδικός δερματολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος για την αντιμετώπιση και την ενημέρωση των ασθενειών του ευαίσθητου παιδικού δέρματος, σε συνεργασία πάντα με τους γονείς, και τον παιδίατρο όπου χρειάζεται.